Αναζήτηση ευθυνών για την καθυστέρηση του Εθνικού Κτηματολογίου

Αναζήτηση ευθυνών για την καθυστέρηση του Εθνικού Κτηματολογίου

Αρ. Πρωτ. 3736/20.10.2005

Προς κ.κ.:
- Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
- Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών


Η Ελλάδα σήμερα αποτελεί τη μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διαθέτει Εθνικό Κτηματολόγιο. Η διαδικασία κτηματογράφησης, που ξεκίνησε το 1995, χρηματοδοτούμενη από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αποσκοπούσε στην κάλυψη 19 εκ. δικαιωμάτων, με αρχικό προϋπολογισμό 138 εκ. ευρώ και στόχο ολοκλήρωσης το 2000. Η κτηματογράφηση προχώρησε, όμως, μόνο για 5,8 εκ. δικαιώματα, ενώ το προβλεπόμενο τελικό κόστος του έργου εκτινάχθηκε στα 500 εκ. ευρώ, με ορίζοντα παράδοσης μόλις το 2006.

Λόγω των καθυστερήσεων, των παρατυπιών και της κακοδιαχείρισης του έργου από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τους εντεταλμένους της, επεβλήθη ήδη το 2001, στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόστιμο ύψους 100 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο σύνολο των κονδυλίων που είχαν διατεθεί μέσω του Β' ΚΠΣ για την χρηματοδότηση του έργου. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε εφ εξής να συμβάλλει στην περάτωσή του μέσω πόρων του Γ' και Δ' ΚΠΣ, γεγονός που υποχρεώνει την παρούσα κυβέρνηση να αναζητήσει πρόσθετους πόρους χρηματοδότησης του Κτηματολογίου, μέσω και του τέλους κτηματογράφησης.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
- Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων
- Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


- Σε ποιες ενέργειες έχουν ήδη ή προτίθενται να προβούν, προκειμένου να αναζητηθούν και να καταλογισθούν κάθε φύσεως ευθύνες για τις καθυστερήσεις, τις παρατυπίες και την κακοδιαχείριση του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου.

- Ποιο είναι το συνολικό ύψος της ζημιάς που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο.


Απαντήσεις Υπουργείων


ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΔΕΡΜΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΜΠΟΥΓΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΙΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΤΣΑΝΤΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΣΙΑΜΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΧΡΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ